keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Passiivinen myötäily ei ole vaihtoehto



Valtamedia povaa perussuomalaisille vaalivoittoa ja ”kuntajytkyä”  meneillään olevissa kuntavaaleissa. Puoluetta markkinoidaan vaihtoehtona nykypuolueisiin tyytymättömille äänestäjille. Perussuomalaisilla on Sonkajärvellä kaksi valtuutettua nykyisessä valtuustossa. Miten heidän vaihtoehtonsa on näkynyt kunnallispolitiikassa.

Eipä juuri mitenkään. Perussuomalaisvaltuutetut ovat tyytyneet lähinnä myötäilemään valtapuolue Keskustan linjauksia. He ovat hyväksyneet lähipalveluja ja –demokratiaa heikentäneen ja eriarvoisuutta lisänneen linjan. Törkeimmin tämä linja näkyy Ylä-Savon sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymään liittymisessä. Perussuomalaiset hyväksyivät yksimielisesti kaikkien nykyisten valtuustopuolueiden kanssa Soteen liittymistä merkinneen perussopimuksen. Sen myötä terveyspalvelujen saanti kunnassa on retuperällä.

Tällä sopimuksella ulkoistettiin merkittävä osa kunnallisesta päätösvallasta Soten valtuustolle ja hallitukselle. No, tällä ei liene suurtakaan merkitystä perussuomalaisille, jotka valtuustossa ovat muutenkin omaksuneet passiivisen myötäilijän roolin. Olen seurannut valtuuston kokouksia melko aktiivisesti koko kuluneen valtuustokauden ajan. Perussuomalaiset eivät ole esittäneet minkäänlaista vaihtoehtoa ainakaan niissä kokouksissa joissa olen ollut läsnä.

Totuuden nimissä nykyisistä perussuomalaisvaltuutetuista on sanottava jotain hyvääkin. He olivat kesällä hyväksymässä päätöstä, jonka mukaan Sonkajärvelle otetaan kymmenen afgaanipakolaista. Heiltä löytynyt inhimillisyys on myönteinen piirre yleensä päättömällä maahanmuuttokritiikillä kunnostautuneihin perussuomalaisiin verrattuna. Mutta huomattava on, että uusilla perussuomalaisehdokkailla oli jo kielteisempiä mielipiteitä pakolaiskysymyksessä viimeviikkoisessa vaalipaneelissa.

Päätöksen tekoon Sonkajärvellä tarvitaan tosiaan vaihtoehto. Valtuustoon tarvitaan sellainen vasemmistolainen voima,  joka puolustaa kuntalaisten etuja myös teoissa eikä vaan vaalienaluspuheissa. Kommunistit vastustivat viime kuntavaalien alla Matti Vanhasen hallituksen käynnistämää PARAS –hanketta ja sen perusteella muodostettua Ylä-Savon Sotea.  

Emme kuitenkaan vielä tuolloin saaneet valtuustoon pääsyyn tarvittavaa tukea äänestäjiltä. Nyt on mahdollisuus korjata tuo virhe ja äänestää sinne tekoihin lähipalvelujen ja lähidemokratian puolesta sitoutuneita SKP:n ehdokkaita. Tehdään vaaleista vastalause leikkauspolitiikalle ja pienen piirin vallankäytölle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti