keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Vastuullista taloudenhoitoa



Sonkajärvi joutuu leikkaustalkoisiin. Näin otsikoi Iisalmen Sanomat lehdessä olleen kunnanjohtaja Simo Mäkisen haastattelun.  Siinä kunnanjohtaja kertoo talouden tasapainottamisen olevan tulevan valtuustokauden suurimman haasteen. Mäkinen on oikeassa siinä, ettei kunnan tilannetta helpota se, että valtionosuuksia leikataan.

Kunnanjohtaja kertoo myös taloudenhoidon olleen vastuullista ja kunnalla olevan 3,4 miljoonaa euroa edellisten vuosien ylijäämää.  Rutakolle on kuluvan valtuustokauden aikana rakennettu jäähalli ja muistisairaiden Mosaiikki- talo. Sukevalla on remontoitu koulu ja päiväkoti vanhalle puukoululle.

Jäähallia lukuunottamatta kaikki ovat hyviä ja tarpeellisia investointeja.  Siihen kunta satsasi pitkälle toista miljoonaa euroa ja sen puolestapuhujat kehuivat sen tuovan kuntaan uusia lapsiperheitä ja eurojen jäävän kotikuntaan, koska vanhemmat eivät osta maitopurkkia Iisalmesta lapsia jääkiekkoharjoituksiin kuskatessaan.

Kuinkas sitten kävikään?  Uusi upea jäähalli ei ole muuttanut kunnan väestökehitystä positiiviseen suuntaan.  Tämän vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana kunnan väestökato on ollut jo reilun linja-autolastillisen mittaluokkaa. Uskoisin, että terveyskeskuksen vuodeosaston lakkauttaminen on ollut omiaan kiihdyttämään tuota kielteistä kehitystä.

Jos taloudenhoito olisi ollut vastuullista, kunta ei olisi ruvennut rakentamaan kallista jäähallia, josta aiheutuu suuria kustannuksia myös kesällä, jolloin se seisoo tyhjillään. Se ei olisi lähtenyt seikkailemaan Ylä-Savon sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymään, jonka myötä kuntalaisten saamat terveydenhuollon lähipalvelut on saatu retuperälle. Eikä luvattuja säästöjä ole saatu.

Taloudenhoidon ollessa vastuullista, kunta työllistäisi aktiivisesti pitkäaikaistyöttömiä täysipäiväisesti. Näin se säästäisi kunnan maksamissa yli 500 päivää työttömänä olleiden työmarkkinatuen maksuosuuksissa. Samalla tämä pienentäisi kunnan toimeentulotukimenoja ja lisäisi verotuloja.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti