sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Julkisten palvelujen ulkoistaminen on kipulääkettä suurpääomalle

Julkisten palvelujen ulkoistaminen on kipulääkettä suurpääomalle
Ylä-Savon Sote-kuntayhtymä ja neljä Soten jäsenkuntaa pohtivat kannattaisiko niiden osallistua tukipalveluiden: ruokahuollon, kiinteistönhoidon ja siivouspalveluiden ulkoistamisselvitykseen. Kiinteistö- ja toimitilapalveluyritys ISS on valmis tekemään selvityksen ilmaiseksi kunnille ja Sotelle. Iisalmen Sanomien pääkirjoituksessa 11.12. -10  kannatetaan selvityksen teettämistä.
Vaikka selvitystyö olisikin ilmainen, on selvää, ettei se voi olla puolueeton, koska sen tekijä on yksi kyseisten palvelujen tarjoajista. Jo ennalta on varmaa se, mihin selvityksellä pyritään. Osoittamaan vain se ulkoistetut palvelut tulisivat kunnille edullisimmiksi kuin omana toimintana tuotetut. Jo ilman selvitystäkin ISS:n seniorikonsultti Kalevi Rajala latelee tukipalvelujen ulkoistamisella saatavan 10 -15 prosentin säästöt kustannuksista. ( Iisalmen Sanomat, 9.12.)
Selvityksen teettämistä nyt pohtivien ja sen pohjalta ulkoistamispäätöksiä tekevien kuntapäättäjien on edellisen lisäksi syytä muistaa, että ISS Palvelut on osa kansainvälistä ISS-konsernia, jonka pääkonttori sijaitsee Tanskassa ja se riistää tällä hetkellä yli puolta miljoonaa työntekijätään 53 eri maassa.
Ei ole mitään järkeä tukea kuntien verovaroilla ylikansallisten suuryritysten voitonsaalistusta. Julkisten palvelujen ulkoistaminen ja yksityistäminen on kipulääkettä kuolintuskissaan kamppailevalle suurpääomalle. Suorat veronmaksajien rahatuet pankki- ja pörssikeinottelijoille ulkomaille eivät ole kyllin tehokas lääke. Kun melkein kaikki valtionyritykset maassamme on myyty ulkomaiselle pääomalle, on se nyt rynnistämässä kuntien kukkaroille.
Porvaristo valmistautuu antamaan kevään eduskuntavaalien jälkeen kuoliniskun julkisille kuntapalveluille. Tähän pyritään myös ISS:n tarjoamalla ilmaisella selvitystyöllä. Elinkeinoelämän Keskusliiton mukaan uusi kuntalaki on seuraavan hallituksen tärkeimpiä tehtäviä. Tämä tulee hyvin ilmi Prima- lehdessä 7/2010.  http://www.digipaper.fi/prima/54785/?pgnumb=56
EK:n johtajan Jukka Ahtela hyökkää kuntien liikelaitoksia kohtaan, joilta pitää kilpailun nimissä poistaa erityisasema, konkurssisuoja ja veroetu.  Ahtelan  mukaan, kilpailun puutteesta johtuen kunnallinen ja yleensä julkinen sektori ovat tehottomampia kuin yksityiset yritykset. Hänen mielestään nykyinen kuntalaki suojelee tehottomia toimijoita. EK toivoo, että Euroopan unionin direktiivit pakottavat Suomessakin avaamaan kuntasektoria entistä enemmän kilpailulle.
Kuntalaisten ja työntekijöiden etu on puolustaa kaikkia julkisia palveluja ja nousta niiden ulkoistamista ja yksityistämistä vastaan, koskivatpa ne sitten terveys-, sosiaali-, kiinteistönhoito-, siivous- tai ruokahuoltopalveluja. Ulkoistamisesta hyötyvät vain voitontavoittelijat eivätkä ne loppupelissä tule yhtään edullisemmiksi kunnille. Eivätkä yhtään laadukkaimmiksi. Tästä hyvänä esimerkkinä Kiuruveden lääkäripäivystys.
Asko Julkunen
Sonkajärvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti