sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Uusi maksu tulossa terveyskeskuksiin

Työttömän peruspäiväraha ja työmarkkinatuki nousevat ensi vuoden alusta 2,37 euroa kuukaudessa. Yksin asuvan, pelkästään kansaneläkettä saavan eläke puolestaan nousee 2,33 euroa kuukaudessa. Maaliskuun alussa ne, jotka osaavat ja muistavat hakea takuueläkettä helmikuussa, saavat satasen korotuksen eläkkeisiinsä. Monelta nämä korotukset menevät jo tammikuun alussa voimaan tuleviin vuokran korotuksiin. Ja lisää uusia maksuja on tulossa.
Parhaillaan eduskunnan sosiaali- ja terveysministeriössä sorvataan asetusta eduskunnassa jo hyväksytyn terveydenhuollon asiakasmaksulain tueksi. Laki mahdollistaa käyntimaksun käyttöönoton hoitajan vastaanotolla käynnistä terveyskeskuksessa. Kertamaksu olisi 8,90 euroa ja sitä saisi periä korkeintaan kolmelta käynniltä vuodessa.  Tähän asti hoitajalla käynti on ollut maksutonta.
Kun asetus tulee voimaan todennäköisesti tammikuun alussa, kuntien terveyslautakunnat voivat päättää maksujen perimisestä tai perimättä jättämisestä. Kunta voi myös todeta, että hoitajan luona voi edelleen käydä ilmaiseksi.
Uudet maksut vaikeuttavat kaikkein pienituloisimpien mahdollisuuksia saada jopa ennaltaehkäisevää hoitoa.  Myös työterveyshuoltoa vailla olevat pätkä- ja silpputyöläiset joutuvat maksamaan sairaspäivä poissaoloistaan tuon yhdeksän euroa.
Kuntalaisten kannattaa olla valppaana ja kaivaa esille kunnan sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenet ja olla heihin yhteydessä. Muuten tämäkin maksu hyväksytään siellä yhdellä nuijan kopautuksella. Kuten kävi aikoinaan terveyskeskusmaksujen korotuksen yhteydessä. Korotukset kuitattiin sillä, että niistä on päätetty eduskunnassa, vaikka lopullinen päätösvalta siinäkin asiassa oli kunnalla.
Oppositio vastusti maksua eduskunnassa. Se huomautti Suomessa perittävien terveydenhuollon maksujen olevan jo nyt eurooppalaisittain kaikkein korkeimpia. Myös hoitajia edustava Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy vastustaa maksua. Olisiko aika koota kuntalaisten, tai ainakin pienituloisten rintamaa suunniteltua maksua vastaan.

Asko Julkunen
Sonkajärvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti