torstai 31. maaliskuuta 2011

Pankkien hyysääminen kriisimaissa lopetettava

Keskustalainen pääministeri Mari Kiviniemi ja kokoomuslainen valtiovarainministeri Jyrki Katainen hyväksyivät Euroopan Unionin vakaussopimuksen, jonka mukaan Suomelle on tulossa miljardien eurojen vastuut.  Näiden puolueiden edustajat syöttävät äänestäjille pajunköyttä, että tällä tavoin Suomi hoitaa omaa vastuutaan ja ajaa maan kansallisia etuja.

Euroopan kriisimaille annetuista tukipaketeista eivät näiden maiden kansalaiset kostu, vaan niillä pelastetaan ahdingosta eurooppalaisia suurpankkeja. Taloussanomien mukaan ne ovat rahastaneet velkaisimmasta euromaista satojen miljardien eurojen korkotuotot. Tavallisia kansalaisia tullaan kurittamaan erilaisilla leikkauksilla niin kriisimaissa kuin vakauspaketin hyväksyneessä Suomessa.

Lehden mukaan euromaiden velkakriisi ei ole säikäyttänyt pankkeja vaan euromaiden mittavien tukilupausten jälkeen ne ovat jopa kasvattaneet luotonantoaan euroalueen kriisimaissa.  Tähän niitä on rohkaissut se, että luotot kriisimaille ovat olleet erittäin tuottoisaa liiketoimintaa ja että pankit luottavat muiden euromaiden ja kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n varmistavan, etteivät mämä luottoriskit kaadu ainakaan pankkien omiksi tappioksi.

Esko Seppänen kirjoittaa uudessa Oma pääoma- kirjassaan, että EU:n toiminnalle on ominaista se, että kriisisyyllisiä pankkeja ei aseteta vastuuseen sitoumuksistaan ja että euron pelastamisen varjolla EMU-maat pelastavat niiden voitot. Valtiot sosialisoivat muiden velkoja velkaantumalla itse, omalla lisävelalla.

 
Euromaiden tukipaketeilla ylivelkaantuneiden euromaiden rahoittaminen pysyy pankeille vastakin tuottoisana liiketoimintana, ellei pankeille itselleen  aseteta minkäänlaisia vastuita. Mielestäni  Suomen on korkea aika lopettaa  pankkien hyysääminen ja on pantava kriisiin syylliset maksamaan omat kuprunsa.  

Meidän suomalaisten  veronmaksajien tehtävä ei ole olla  ”palauttamassa markkinoiden luottamusta pankkeihin”. Tuolla lauseellahan tukipaketteja kerta kerran jälkeen perustellaan. Pankkijärjestelmä on otettava yhteiskunnalliseen omistukseen ja se on alistettava demokraattiseen ohjaukseen. Myös Euroopan keskuspankille on saatava demokraattinen hallinto. Pörssikeinottelu ja rahoitusmarkkinat on pantava verolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti