tiistai 12. huhtikuuta 2011

Hallitsevan luokan aatteet ovat vallitsevia aatteita

Karl Marx kirjoitti , että jokaisen aikakauden vallitsevina aatteina ovat aina olleet vain hallitsevan luokan aatteet. Tuo pitää paikkansa myös tänä päivänä. Julkisten menojen leikkauksia ja julkisten palvelujen yksityistämistä perustellaan thatcherilaisittain, ettei ole mitään vaihtoehtoa ja leikkaukset ovat välttämättömiä.

Kun tiedotusvälineet toistavat tarpeeksi hallitsevan luokan erityistä etua yleisenä etuna, ihmiset saadaan pikkuhiljaa uskomaan siihen. Julkisten kuntapalvelujen yksityistäminen esitetään kuntalaisten etuna, vaikka siitä hyötyy mahdollisimman suurta voittoa sijoituksilleen tavoitteleva suurpääoma. Varsinkin kun poliittisten puolueiden rooli ihmisten arkielämässä on pienentynyt, ei tiedotusvälineiden esittämille mielipiteille ole juuri vaihtoehtoa.

Kuitenkin välttämättömyysretoriikkaa käytetään tarpeen tullen hyväksi, vaikka se sotisikin leikkauksia ajavaa kassanvartija-ajattelua vastaan. Näin tehtiin kun tuottavat valtionyhtiöt myytiin usein ulkomaiselle suurpääomalle ja samalla leikattiin valtion tulopohjaa lahtaamalla lypsävät lehmät. Samoin tehtiin myös  silloin kun Esko Ahon hallitus päätti ostaa Hornet-hävittäjiä. Suurista kustannuksista ei olla huolissaan kun puolustusvoimista halutaan tehdä Nato-yhteensopivia. Kansan valtaosa ei halua Suomea Naton jäseneksi ,vaan se on eliitin ja hallitsevan luokan hanke.

Mutta annapa olla kun joku alkaa vaatia kansalaisten perusturvan parantamista. Siihen Suomellla ei kerta kaikkiaan ole varaa. Viime vuotinen EU:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen teemavuosikin jäi puheiden tasolle. Köyhistä kyllä jaksettiin puhua, mutta tekikö yksikään kansanedustaja edes aloitetta perusturvan parantamiseksi. Käsittääkseeni kansanedustajat voivat tehdä aloitteita tärkeiksi katsomistaan asioista.

Nyt on aika antaa kenkää rahaeliitille ja saada kansa sisään eduskuntaan. SKP tarjoaa eduskuntavaaleissa rehellisen vasemmistolaisen vaihtoehdon. Puolue ei ole leikkaamassa eläkeläisten tuloja leikatulla indeksillä eikä kaventamassa toimeentulotukea saavien leipää aumisen 7 prosentin omavastuulla. Puolue ei ole ollut lähettämässä suomalaisjoukkoja Afganistaniin eikä antamassa lupaa uuden ydinvoiman rakentamiselle maahamme. SKP:n edustajat eivät ole olleet  myöskään supistamassa, yksityistämässä tai ulkoistamassa kuntapalveluita kunnanvaltuustoissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti