tiistai 12. huhtikuuta 2011

Kenkää kansallisomaisuuden ryöstäjille

Valtionvarainministeriö paisuttelee valtion kestävyysvajetta ja suunnittelee uusia leikkauslistoja. Kestävyysvajetta on tietoisesti aiheutettu myymällä kaikki tuottavat valtionyhtiöt. Esko Seppänen toteaa uusimmassa  Oma pääoma-kirjassaan, ettei ole voinut kuin ihmetellä Lipposen hallitusten politiikkaa valtion yhtiöiden pörssittämiseksi ja sitä kautta valtion omistuksesta luopumiseksi. 
Seppäsen mielestä vasemmistolla on suuri vastuu kansallisomaisuuden tuhoamisesta lyhytnäköisesti ja halpaan hintaan. Hänen mielestään olisi tarvittu vakaata suomalaista omistajaa, valtiota, kotimaisen perusteollisuuden pitämiseksi suomalaisissa käsissä. Se olisi ollut maan ja kansan etu.
Räikein esimerkki tästä kansallisomaisuuden ryöstöstä on Matti Vanhasen hallituksen yksityistämä ja pörssittämä Kemiran lannoiteteollisuus GrowHow. Norjalainen Yara International maksoi valtiolle sen 30 prosentin strategisesta osakepotista 208 miljoonaa euroa ja koko yhtiöstä  690 miljoonaa euroa.  
GrowHow:n silloiseksi varallisuudeksi arvioitiin alakanttiin 870 miljoonaa euroa.  Norjalaisyhtiö sai omistukseensa myös Länsi-Euroopan ainoan fosfaattikaivoksen Siilinjärvellä kuin myös kaivosoikeudet Savukosken Soklin fosfaattiesiintymään. Näiden kaivosten fosfaatin arvo on asiantuntijoiden mukaan useita miljardeja euroja. Talouselämä-lehden arvion mukaan fosfaattivarantoja ryhdytään tulevaisuudessa jalostamaan todennäköisesti Venäjällä.
GrowHow:n myynnin kohteena olivat myös lannoitemarkkinat, joilla norjalaisyhtiö sai monopoliaseman. Se käyttikin tätä asemaansa hyväkseen ja korotti maanviljelijöiden tarvitsemien lannoitteiden hintaa monta kertaa perä perää. Näin se kuittasi ostohinnan nopeasti itselleen.
Talouselämä –lehti kertoi maaliskuussa, että valtio maksoi vaalikauden suurimman neuvonantajapalkkion Aventum Partnersille.  Tämä konsulttiyhtiö etsi valtion omistamalle 30 prosentin strategisille Kemira GrowHow:n osakkeille norjalaisen omistajan. Valtio julkisti Aventumin laskun viime viikolla. Laskun mukaan välittäjä kuori kaupasta 0,6 prosenttia ”onnistumispalkkiona”.  Sen lisäksi valtio maksoi kaksi kertaa kymmenentuhannen euron kuukausipalkkion tehdystä työstä. 

Aventumin onnistumispalkkio arvonlisäveroineen oli noin 1 525 000 euroa veronmaksajien varoja.  Lehden tekemän selvityksen mukaan konsultit ja neuvonantajat ovat laskuttaneet kuluvan vaalikauden aikana valtio-omistajalta erilaisista selvityksistä yhteensä  lähes  5 miljoonaa euroa erilaisista selvityksistä.

Keskustan kansanedustaja Seppo Kääriäinen toivoi Iisalmen vaalipaneelissa uusia valtionyhtiöitä muun muassa kaivosteollisuuten. Merkillistä puhetta ja tekopyhää hurskastelua mieheltä, joka on ollut puolueineen hävittämässä tätä kansallisomaisuuttamme. Kemira on vain yksi esimerkki tuhlaajapoikien toimista. Lisää vastaavia tapauksia löytyy Seppo Konttisen Kansallisomaisuuden ryöstö-kirjasta. Sunnuntain eduskuntavaaleissa on mahdollisuus antaa kenkää näille Kekkosen perinnön tuhlanneille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti