perjantai 8. huhtikuuta 2011

Portugalissa on säästetty






Portugalissa on säästetty
Porvarihallitus on keskustalaisen pääministerin Mari Kiviniemen ja kokoomuslaisen valtiovarainministerin Jyrki Kataisen suilla valmis lupaamaan, että Suomi on valmis EU-maiden kanssa rakentamaan tukipaketin Portugalille. Suomen takausvastuut tässä tukipaketissa tulisivat olemaan vähintään 1,2 miljardia euroa.
Tästäkään tukipaketista eivät tavalliset portugalilaiset tulisi kostumaan sentin senttiä vaan se menisi ulkomaalaisten suurpankkien ahnaaseen kitaan. Portugalissa on menossa mittava tulonsiirto kansalta finanssipääomalle. Tavallisia portugalilaisia on kuritettu erilaisilla säästöillä. Vuoden aikana muun muassa julkisen alan palkkoja on jo alennettu, suurempia eläkkeitä leikattu ja pienempiä jäädytetty sekä tehty leikkauksia myös opetukseen ja terveydenhuoltoon. Samaan aikaan on lisäksi korotettu arvonlisäveroa 6–7 prosenttiyksikköä. Myös työttömyysturvaa ja irtisanomissuojaa on heikennetty.

Pääministeri  Kiviniemi sanoi eilen Ylen tv-uutisissa, että Suomen takausvastuista Portugalille tulee päättämään uusi eduskunta.  Tänään  hän puolusti  voimakkaasti  rahoituskriisiin joutuneen Portugalin auttamista YLE Radio 1:n Ykkösaamun vaalitentissä. Hän sanoi siinä, että Suomi ei käytännössä voi vetäytyä Portugalin lainojen takaamisesta.

Näin ollen eduskuntavaalit saavat uutta painoarvoa  ja ei ole yhdentekevää keitä sinne tulee valituksi. SKP on ehdottomasti näitä takauksia vastaan ja sen kansanedustajat tulevat uudessa eduskunnassa äänestämään noiden takausten hyväksymistä vastaan.

Takausehdot torjuessaan Suomi ei  rikkoisi EU:n perussopimusta. Kuten Esko Seppänen uusimmassa Oma pääoma kirjassaan on ansiokkaasti osoittanut, että EU-maat jotka ottivat vastuun Kreikan veloista (110 miljardin tukipaketti), rikkoivat itse EU:n perussopimusta. Perussopimuksen artiklassa 125 todetaan: ” Jäsenvaltio ei ole vastuussa eikä ota vastatakseen sitoumuksista, joita toisen jäsenvaltion keskushallinnoilla, alueellisilla, paikallisilla tai muilla viranomaisilla, muilla julkisoikeudellisilla laitoksilla tai julkisilla yrityksillä on ”.


Yhteisvastuu on siis EU:n perustuslain mukaan kielletty, mutta nyt sitä toteutetaan surutta muka ikään kuin hyvinkin isänmaallisena tekona ulkomaalaisten suurpankkien pelastamiseksi ahdingosta. Nämä uusliberalismin kannattajat korostavat markkinoiden vapautta, mutta ovat huutamassa julkista valtaa avuksi pankkien tappioiden sosialisoimiseksi.

Ääni SKP:lle on ääni oikeistolaista politiikkaa vastaan ja vaatimus siitä, että maksakoot rikkaat, pankit, pörssikeinottelijat ja systeemissä voittoja pelaavat suurpääoman edustajat itse, itseaiheuttamansa kriisin laskut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti